Ciasto jogurtowo-czekoladowe z polewą czekoladową
Składniki:
4 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jaja (L) lub 4 małe (M/S)
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
duży jogurt naturalny (u mnie 400gram)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
2 tabliczki czekolady
Sposób przygotowania:
*wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową*
Tuż przed pieczeniem zacznij rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza
1. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier wlewamy olej i jogurt, wbijamy jaja.
2. Mieszamy mikserem do połączenia składników.
3. Masa wychodzi naprawdę gęsta - powinna mieć konsystencję gęstego greckiego jogurtu.
Jeżeli wydaje się Wam za gęste - dolejcie łyżkę czy dwie oleju.
4. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blacha 24cm x28 cm) układamy 3/4 czekolady ( u mnie gorzka,ale śmiało pomieszajcie gorzką z mleczną czy białą czekoladą), a drugą połowę mieszamy z kakao i 1 łyżką oleju i wykładamy na górę.
5. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka przez 35-40 minut w 180 stopniach Celsjusza w opcji góra-dół.
6. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
7. Robimy polewę: resztę czekolady wraz z dwoma łyżkami śmietany małą łyżeczką masła podgrzewamy co jakiś czas mieszając. Polewę wykładamy na ostudzone ciasto i ozdabiamy.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)