środa, 10 maja 2017

Murzynek Bambo w ... polskim babcinym kajecie mieszka

Pieczemy brownie i bananowe chlebki z kakao. Kręcimy czekoladowe baby z matchą i missisipi mud pie. Wynajdujemy lava and nutella cakes. Dodajemy pokruszone słodycze: daim, mars, snickers, oreo,princessy,maltersy...Chili, baileys,koniaki i warzywa w czekoladowych ciastach...

Zapominamy jednak o najzwyklejszym, najsmaczniejszym murzynku co w polskim babcinym kajecie mieszka. Tym puszystym, mocno czekoladowym,babcinym lub maminym. Którego najważniejszym składnikiem jest szczypta miłości, garść troski i dużo cierpliwości (do domowników wciąż polujących na wyżarcie surowej masy lub wyjedzenie upieczonego ale nie oblanego polewą)




Składniki:
4jajka
200gram masła
1 i 3/4 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1/3 szklanka wody
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego



Wykonanie:
*włącz piekarnik, rozgrzewaj do 180 stopni Celsjusza*
1. Rozpuść masło w rondelku. Dodaj cukier,kakao i wodę i zagotuj mieszając. Odstaw do wystudzenia. Odlej pół szklanki z całości i zostaw na polewę.
2. W tym czasie ubij białka na sztywną pianę (dodaj szczyptę soli)
3. Żółtka zmiksuj z czekoladową masą. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Miksuj do połączenia składników.
5. Szpatułką dodawaj ubite białka i delikatnie wmieszaj je w masę
6. Piecz około 40-50 minut
7. Polej połową szklanki masy.
8. Wcinaj!

.

Etykiety

TOP