środa, 23 sierpnia 2017

Prosta drożdżówka z kruszonką i rabarbarem

Dzisiaj chciałabym Was serdecznie zaprosić do upieczenia puszystego maślanego ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką. Powoli rabarbar znika z grządek i targowisk. 
Warto więc dorwać ostatki rabarbaru i upiec jakieś dobre ciasto. (Znajdziesz u mnie również przepis na bułeczki z rabarbarem, kruche ciasto i placek na maślance z rabarbarem)

Bo czy jest coś milszego niż zapach ciasta rozchodzącego się po całym domu? :)

W dodatku ciasto drożdżowe wcale nie jest skomplikowane czy trudne. Nie wymaga też wielkiej ilości czasu czy umiejętności jakimi Nas straszą niektóe poradniki i książki kucharskie. 

Potrzebujesz tylko pół godziny by zrobić zaczyn i zagnieść ciasto, ciasto powoli sobie rośnie, a Ty dostajesz 1,5 godziny wolnego by wypić herbatę i obejrzeć dobry film. To co jaki film zamierzacie obejrzeć podczas pieczenia ciasta?




P.S. Na zdjęciu przedostatni kawałek ciasta. Zanim zrobiłam zdjęcie - duża blacha ciasta została pożarta. Ale to chyba najlepsza rekomendacja dla tego przepisu :)



Składniki:
40dag drożdży
1 szklanka mleka (200ml)
½ kostki masła(100gram)
3 jaja
3 żółtka
½ kg mąki pszennej typ 500
½ szklanki cukru
200-300 gram owoców, u mnie 3-4 laski rabarbaru
kruszonka

Sposób przygotowania:
  1. Postaraj się by składniki miały temperaturę pokojową, rozpuść masło w garnuszku, a mleko podgrzej do temperatury maksymalnie 40 stopni Celsjusza.
  2. Zrób zaczyn - drożdże rozkrusz w palcach, dodaj łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do kilkukrotnego powiększenia objętości.
  3. Do miski wsyp przesianą mąkę*, dodaj cukier. Zrób wgłębienie i wbij jajka oraz żółtka.
  4. Dodaj rozczyn i resztę letniego mleka. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut.
  5. Dolej rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Wyrabiaj przez kolejne 10 minut.
  6. W miarę potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki pszennej.
  7. Pamiętajcie by ciasto wyrabiane mikserem zagnieść potem przez 2-3 minuty dłońmi. Ciasto drożdżowe lubi dotyk ciepłych dłoni i długie wyrabianie.
  8. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
  9. Zaparz herbaty i obejrzyj jakiś dobry film,
  10. Uruchom piekarnik (grzanie góra dół, 180 stopni Celsjusza)
  11. Odgazuj ciasto uderzeniem pięści (pomyśl o kimś kogo nie lubisz) i delikatnie wyrabiaj przez 1-2 minuty. Ciasto umieść na blaszce 20x30 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Nie wałkuj – dłońmi uformuj ciasto do rozmiaru formy. Posyp owocami. Delikatnie wgnieć je w ciasto.
  12. Posyp kruszonką. 
  13. Piecz 35-40 minut w 180 stopniach Celsjusza do tzw. „suchego patyczka” / forma 30cmx20cm/

*¼ mąki możesz zamienić na mąkę orkiszową typ 720

Kruszonka 
12 łyżeczek mąki orkiszowej
6 łyżeczek masła
6 łyżeczek cukru pudru (u mnie waniliowy domowy)
Szczypta kardamonu


Skladniki kruszonki umieść w mieseczce/na stolnicy i zagnieć je palcami do uzyskania  drobinek ciasta.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

.

Etykiety

TOP