Zawsze musi być ten pierwszy raz, prawda?
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny)
Rekomendacja: dzisiaj rano piekę kolejny ( i wrzucam przepis)
Składniki:
ciasto
400 gram mąki pszennej 650
150 gram mąki żytniej 720
300 ml wody
łyżka oleju rzepakowego
łyżeczka suszonych drożdży
wierzch ciasta
żółtko
łyżka mleka
łyżka mąki
+bułka tarta
+olej
ziarenka:
słonecznik
mak
sezam

1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę i olej. Wyrób ciasto (przez około 3 minuty)
2. Wyrobione ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą.
3.Wyrównaj wierzch ciasta.
4. Formę z ciastem prykryj ściereczką i wstaw do lodówki ( na noc - na około 8 godzin)
5. Rano. Wyciągnij formę z ciastem i zostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
6. Wierzch ciasta wysmaruj olejem (pędzelkiem) i wstaw do piekarnika.
7. Piecz 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
8. Po 20 minutach wyciągnij chleb z piekarnika i posmaruj wierzch rozbełtanym żółtkiem.
Posyp ziarenkami.
9. Dopiekamy chleb przez kolejne 20 minut.
10. Chleb studzimy na kratce.
Najlepiej smakuje w towarzystwie maminych konfitur, wiejskiej kiełbasy, ostaniach warzyw z ogrodu...
.
wyglada naprawdę cudownie, jest idealny :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam chleba, muszę wrócić do tej pieknej tradycji ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPrzywieź mi trochę, plisssss. *.*