Niedziela bez ciasta to nie jest prawdziwa niedziela. Nawet ta spędzana nad Bałtykiem gdzie oferta przesłodzonych gofrów i lodów przyprawia o zawrót głowy. I chociaż panie w sklepach patrzyły na mnie jakbym urwała się z księżyca,w końcu szukałam w sobotni wieczór wanilii,cynamonu i mąki krupczatki, a obsługa nowego,obcego piekarnika na gaz była wyzwaniem...,ciasto jest i znika w tempie ekspresowym. Ot ponad połowa już wyparowała.
Kruchy, pachnący wanilią i przyprawami korzennymi placek, który wyparowuje natychmiast.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej krupczatki typ 450
2/3 szklanki cukru brązowego
pół łyżeczki proszki do pieczenia
pół łyżeczki cynamon
1 kostka masła
2 jaja wielkości S lub 1 L
1 łyżka wody lub śmietany
1kg śliwek
cynamon
szczypta kardamonu
ekstrakt waniliowy
Wykonanie:
1. Do miski wsyp mąkę krupczatkę,cynamon,proszek do pieczenia,jaja i pokrojone na mamę kawałki masło i łyżkę śmietany.
2. Wyrób ciasto dłońmi lub malakserem.
3. Wyrabiaj ciasto jak najszybciej - kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania i ciepła.
4. Uformuj ciasto w kule,zawiń w folie spożywcza i schłodź w lodowce przez minimum godzinę
5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza
6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub kaszą manną.
7. Ciasto podziel na dwie części.(mniej więcej w stosunku 3/4 i 1/4) Większa porcje ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wyklej wiórkami z ciasta spód i boki foremki
8. Możesz podpiec spod przez 10-15 minut.
9. Ułóż na spodzie śliwki, posyp cynamonem i łyżeczką cukru brązowego.Skrop kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego albo zamień brązowy cukier na cukier z prawdziwą wanilią.
10. Zetrzyj na tarce resztę ciasta na wierzch.
11. Piecz około godziny w 180 stopniach Celsjusza
Podawaj samo albo z gałką waniliowych lodów bądź bitą śmietaną :)
Smacznego!
Ja się wcale nie dziwię, że wyparowało, bo wygląda super :)
OdpowiedzUsuń