środa, 10 maja 2017

Trójwarstwowy trójczekoladowy sernik na zimno.



Obłędnie słodkie ciasto czekoladowe bez pieczenia. Cóż więcej można dodać?
Funkcjonuje pod nazwą sernik na zimno jednak mija się ze smakiem klasycznego sernika - tutaj czuć jedynie trzy rodzaje czekolady. Pracochłonne. Wymagające dużej zmywarki(lub dłuższego posiedzenia przy zlewie by pozmywać wszystkie garnki, miseczki, łyżki, łopatki...) Czy warto jednak poświęcić się i zrobić ciasto? Jeśli jesteś czekoladożercą - warto!
 A tak zostawiam Was z przepisem. Miłej niedzieli!




źródło: przepiśnik Mamy
Składniki:
1kg sera w wiaderku
3 białe czekolady
3 mleczne czekolady
3 gorzkie czekolady
600gram śmietanki kremówki
1 pół szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie herbatników digestive
Wykonanie:
Ser dzielimy na 3 części
Po 2 z każdego rodzaju czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej - czyli szykujemy 3 kąpiele wodne

Kąpiel wodna: do garnka wlej wodę i zagotuj, na wierzchu umieść miskę (uważaj by nie dotykała gotującej się wody) do naczynia wrzuć czekoladę

Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Żelatynę moczymy w 12 łyżkach wody. Gdy napęcznieje stawiamy na ogniu i rozpuszczamy uważając by nie zagotować. (Żelatyna traci swoje właściwości powyżej 60 stopni Celsjusza)
Do każdej miseczki z serem po równo dodajemy żelatynę

Jak dodać żelatynę? 3stopniowo
Do żelatyny w garnuszku dodaj 1 łyżeczkę masy serowej – szybko zamieszaj. Następnie dodaj kolejne dwie łyżeczki masy serowej czerpanej z kolejnych misek z masą serową(tak by masa była rozłożona sprawiedliwie)

Następnie wlewamy roztopioną, lekko ostudzoną czekoladę do misek z serem.
Dokładnie mieszamy i dodajemy podzieloną również równo śmietanę
Do brytfanki 30x24x6 (bądź do dwóch keksówek 30x12x6) wlewamy masy serowe w kolejności” gorzka, mleczna, biała.Wierzch lub spód wykładamy ciastkami.
Opakowane w folie spożywczą ciasto wkładamy do lodówki.

Na drugi dzień wykładamy je z foremki

Pozostałe czekolady rozpuszczamy pojedynczo i przygotowujemy polewę





.

Etykiety

TOP