Obłędnie słodkie ciasto czekoladowe bez pieczenia. Cóż więcej można dodać?
Funkcjonuje pod nazwą sernik na zimno jednak mija się ze smakiem klasycznego sernika - tutaj czuć jedynie trzy rodzaje czekolady. Pracochłonne. Wymagające dużej zmywarki(lub dłuższego posiedzenia przy zlewie by pozmywać wszystkie garnki, miseczki, łyżki, łopatki...) Czy warto jednak poświęcić się i zrobić ciasto? Jeśli jesteś czekoladożercą - warto!
A tak zostawiam Was z przepisem. Miłej niedzieli!
Funkcjonuje pod nazwą sernik na zimno jednak mija się ze smakiem klasycznego sernika - tutaj czuć jedynie trzy rodzaje czekolady. Pracochłonne. Wymagające dużej zmywarki(lub dłuższego posiedzenia przy zlewie by pozmywać wszystkie garnki, miseczki, łyżki, łopatki...) Czy warto jednak poświęcić się i zrobić ciasto? Jeśli jesteś czekoladożercą - warto!
A tak zostawiam Was z przepisem. Miłej niedzieli!
źródło: przepiśnik Mamy
Składniki:
1kg sera w wiaderku
3 białe czekolady
3 mleczne czekolady
3 gorzkie czekolady
600gram śmietanki kremówki
1 pół szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie herbatników digestive
Wykonanie:
Ser
dzielimy na 3 części
Po 2 z
każdego rodzaju czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej - czyli
szykujemy 3 kąpiele wodne
Kąpiel
wodna: do garnka wlej wodę i zagotuj, na wierzchu umieść miskę (uważaj by nie
dotykała gotującej się wody) do naczynia wrzuć czekoladę
Śmietanę
ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Żelatynę
moczymy w 12 łyżkach wody. Gdy napęcznieje stawiamy na ogniu i rozpuszczamy
uważając by nie zagotować. (Żelatyna traci swoje właściwości powyżej 60 stopni
Celsjusza)
Do każdej
miseczki z serem po równo dodajemy żelatynę
Jak dodać
żelatynę? 3stopniowo
Do
żelatyny w garnuszku dodaj 1 łyżeczkę masy serowej – szybko zamieszaj.
Następnie dodaj kolejne dwie łyżeczki masy serowej czerpanej z kolejnych misek
z masą serową(tak by masa była rozłożona sprawiedliwie)
Następnie
wlewamy roztopioną, lekko ostudzoną czekoladę do misek z serem.
Dokładnie
mieszamy i dodajemy podzieloną również równo śmietanę
Do
brytfanki 30x24x6 (bądź do dwóch keksówek 30x12x6) wlewamy masy serowe w kolejności” gorzka, mleczna, biała.Wierzch
lub spód wykładamy ciastkami.
Opakowane w folie spożywczą ciasto wkładamy do lodówki.
Na drugi
dzień wykładamy je z foremki