środa, 10 maja 2017

Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny)


Zawsze musi być ten pierwszy raz, prawda?
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny)

Rekomendacja: dzisiaj rano piekę kolejny ( i wrzucam przepis)


Składniki:
ciasto
400 gram mąki pszennej 650
150 gram mąki żytniej 720
300 ml wody
łyżka oleju rzepakowego
łyżeczka suszonych drożdży
wierzch ciasta
żółtko
łyżka mleka
łyżka mąki

+bułka tarta
+olej

ziarenka:
słonecznik
mak
sezam

Wykonanie:
1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę i olej. Wyrób ciasto (przez około 3 minuty)
2. Wyrobione ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą.
3.Wyrównaj wierzch ciasta.
4. Formę z ciastem prykryj ściereczką i wstaw do lodówki ( na noc - na około 8 godzin)

5. Rano. Wyciągnij formę z ciastem i zostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
6. Wierzch ciasta wysmaruj olejem (pędzelkiem) i wstaw do piekarnika.
7. Piecz 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
8. Po 20 minutach wyciągnij chleb z piekarnika i posmaruj wierzch rozbełtanym żółtkiem.
Posyp ziarenkami.
9. Dopiekamy chleb przez kolejne 20 minut.
10. Chleb studzimy na kratce.
Najlepiej smakuje w towarzystwie maminych konfitur, wiejskiej kiełbasy, ostaniach warzyw z ogrodu...

.

3 komentarze

  1. wyglada naprawdę cudownie, jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam chleba, muszę wrócić do tej pieknej tradycji ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda!
    Przywieź mi trochę, plisssss. *.*

    OdpowiedzUsuń

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

.

Etykiety

TOP