Sobota - dzień targowy. Na bazarach i targach można dostać przed ósmą rano prawdziwe cuda.
Składniki:
1 kura zagrodowa/ze wsi/
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2-3 szczypty kurkumy
2-3 szczypty tymianku
2-3 szczypty czabru i majeranku
kilka ząbków czosnku
2-3łyżki oleju
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Przyprawy,olej,sos sojowy i czosnek wymieszaj w małej miseczce/garnuszku.
2.Przygotowaną pastą porządnie natrzyj kurczaka. Popieprz i posól.
3. Odstaw zamarynowane mięso do lodówki na kilka godzin.
4. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza.
5. Na lub nad brytfanką ułóż kratkę,a na niej połóż na jednym boku kurczaka. Piecz 25minut.
6. Po tym czasie przewróć kurczaka na drugi boczek i piecz kolejne 25minut
7.Po tym czasie ułóż kurczaka piersiami do góry i piecz około godziny wg zasady - tyle ile waży kurczak/kura tyle go piekę
8. Na około 40 minut przed końcem planowanego pieczenia dodaj ulubione warzywa np. ziemniaki, paprykę czy marchewki. Możesz też przykryć kawałkiem foli kurczaka by ustrzec go przed przypieczeniem.
9. Wyjmij mięso z piekarnika, odczekaj 15 minut zanim go pokroisz i podasz.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)