Tylko co z resztkami? O kurcze pieczone!
Jedliście kiedyś zupki instant o smaku złotego czy też pieczonego kurczaka?
Oto zdrowsza domowa wersja krążąca w sieci pod nazwą:
"Rosół z pieczonego kurczaka."
Właściwie każda babcia po usłyszeniu spojrzałaby znad okularów i poprawiła mówiąc,że to nowoczesny wywar bądź nowa moda na bulion. Ale pochwaliłaby za gospodarność. Ale wywar z pieczonej kury ma naprawdę zaskakująco dobry smak!
Smak Twojego bulionu będzie oczywiście uzależniony od przypraw,których użyliście przy pieczeniu kurczaka, nie martwcie się więc,że resztki z kurczaka są przesiąknięte przyprawami z marynaty. Na pierwszy raz warto jednak doprawić pieczyste bezpiecznymi, ulubionymi przyprawami by nie przeszkadzały Wam w bulionie.
Nie trzeba rezygnować z weekendowego rosołu mając przytarganą z targu przez faceta tylko jedną sztukę drobiu. A i resztki z obiadu się nie zmarnują ;)
Składniki:
3-4 ziela angielskie
korpus z pieczonego kurczaka/kury
skóry
skrzydełka
szyjka
2-3 kawałki suszonych grzybów
2 duże marchewki
2 pietruszki
1 por
2 cebule
łupina z 1 cebuli
pół selera
2 listki laurowe
około 6-10 ziarenek pieprzu
około 3 łyżek sosu sojowego
1,5litra wody
Wykonanie:
2. Dodaj warzywa (oprócz cebuli) i przyprawy.
3. Zalej 1,5 l wody.
4. Zagotuj. Zmniejsz ogień by wywar delikatnie się gotował. Zdejmij szumowiny
5. Opal cebulę palnikiem gazowym. Dodaj do garnka z rosołem.
6. Gotuj około godziny.
7. Dopraw sosem sojowym i w miarę potrzeby solą i pieprzem
8. Gotowy wywar przecedź przez sito lub gazę. Kości wyrzuć. Warzywa dodaj do talerzy, zrób sałatkę, pasztet.
9. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. lanymi kluskami bądź makaronem.
9. Jeśli to ma być makaron - użyj nitek by uniknąć marudzenia wspólników do zjedzenia rosołu z pieczonego kurczaka.
Najlepsza zupa na świecie :D
OdpowiedzUsuń