Piszę więc (magisterkę), piekę i gotuję. Staram się wciąż robić zdjęcia,ale i odkopywać z kart pamięci te,które powstały w ciągu tych felernych ostatnich tymczasowych miesięcy i opisać je tutaj. A jeśli chodzi o kopanie- ja powinnam zakopać się w moich książkach z przepisami(a nie jak dotychczas w Disslowej, Ćwierczakiewiczowej czy Hamelmanie i jego chlebach). I jeśli chodzi jeszcze o pisanie i przepisy - to tak wypadałoby wrzucić tutaj jakąś nową recepturę, co?
Z tęsknoty za walizkami,Poznaniem i Siaśką - polecam na początek weekendu domowe burgery z indyka, krewetkami i sosem koperkowym. Szybkie, smaczne i zdrowe. Zapraszam.
\
Składniki:
4 bułki
sałata
ogórek gruntowy
pomidor malinowy
rzodkiewka
czerwona cebula
kotlet:
400 gram mielonego mięsa z indyka
1 szalotka
1jajko
olej rzepakowy/kokosowy
+12 krewetek
sos:
mały jogurt naturalny
1ząbek czosnku
pęczek koperku
kilka kropel soku z cytryny
sól
pieprz
Wykonanie:
sos:
1.Przeciśnij czosnek przez praskę, posiekaj koperek i dodaj je do jogurtu.
2. Posól, popierz. Skrop cytryną. Odstaw do przegryzienia
kotlet:
1. Posiekaj szalotkę. Zeszklij ją na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i wrzuć do surowego indyczego mięsa.
2. Dopraw: solą, pieprzem i szczyptą chili(jeśli masz dodaj przyprawy garam masala) i dodaj jajko. Wymieszaj.
3. Smaż na złoto. Pamiętaj o mocno rozgrzanej patelni!
krewetki:
1. Obierz krewetki. Oderwij głowy. (lub kup gotowe obrane krewetki).Pamiętaj o wyciągnięciu przewodów trawiennych tzw. "jelitach krewetek"(!), które znajdują się wzdłuż tułowia. Zrób nacięcie po wypukłej stronie tułowia i wyciągnij czarną nitkę.
2. Rozgrzej tłuszcz na patelni (polecam masło) dodaj drobno posiekany ząbek czosnku.
3. Wrzuć krewetki na patelnie. Obsmaż po 2 minuty z każdej ze stron.
4. Dopraw.
Umyj i pokrój warzywa.
Podgrzej bułki w piekarniku/mikrofali
Ułóż na bułkach kotlety i krewetki wraz z warzywami
Nie zapomnij o sosie!
W serduszkowych bułkach? Idealne pod każdym względem po prostu! :D
OdpowiedzUsuń