Rabarbarowe ostatki.
Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem.
Odrobinę zdrowiej? =)
Składniki:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
3 żółtka
kostka masła
3 łyżki cukru pudru
1słoiczek dżemu truskawkowego
5-6 lasek rabarbaru
Wykonanie:
1. Mąkę i cukier puder zagnieć z żółtkami i zimnym pokrojonym na małe kostki masłem.
2. Ciasto wyrabiaj szybkimi energicznymi ruchami. Kruche nie lubi ciepła i długiego ugniatania w przeciwienstwie do ciasta drożdzowego.
3. Uformowaną z ciasta kulę schłodź w zamrażarce przez pół godziny lub w lodówce przez 2-3 godziny. Ciasto możesz zrobić dzień wcześniej i przechowywać w zamrażarce lub lodówce.
4. Formę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i oprósz kaszą manną.
5. Podziel ciasto na dwie części mniej więcej w stosunku 3/4 i 1/4
6. Większą część zetrzyj na tarce i wyłóż nią spód ciasta. Nakłuj widelcem w kilku miejscach
7. Podpiecz spód przez 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
8. Ostudź, W tym czasie pokrój rabarbar na małe kawałki i wymieszaj w miseczce w 2-3 łyżkami cukru.
9. Na spodzie rozsmaruj dżem truskawkowy i wyłóż rabarbar.
10. Zetrzyj resztkę ciasta na tarce równomiernie obsypując wierzch ciasta
11. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut.
Podawaj z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną i ulubioną kawą/herbatą.
Smacznego!
/
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)