Z serii: Lars poleca.
*przepis z książki Jadłonomii Marty Dymek*
Składniki
3/4 szklanki kaszy jaglanej
2-3 marchewki
2 łyżki sosu sojowego
mała drobno posiekana cebula
1/2szklanki sezam
1/2szklanki słonecznik
natka pietruszki
2-3łyżki bułki tartej
mały chlust oleju rzepakowego/oliwy
Przyprawy:
imbir
chili
pieprz
kmin rzymski
Wykonanie:
1. Kaszę przepłucz albo przypraż w garnku(czyli wsyp do rozgrzanego garnka i mieszaj chwilę)
Potem ugotuj z odrobiną soli.
gdy kasza się gotuje:
2.Marchew zetrzyj na tarce.
3. Cebulkę drobno pokrój i podsmaż na łyżeczce oleju.
4.Natkę pietruszki posiekaj
5. Sezam i słonecznik podpraż na patelni
6. Do garnka z lekko przestudzoną kaszą dodaj wszystkie składniki. Wymieszaj
7. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Po 20minutach przewróć kotleciki na drugą stronę. Dopiecz je przez kolejne 10-15 minut.
8. Smacznego!
Uwielbiam kotleciki na bazie kaszy - są idealne na szybki i zdrowy obiadek :)
OdpowiedzUsuńUroczy ten pingwin :D
Idealne, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńwidzę, że Lars wie co dobre :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie ;) Uwielbiam marchewki!
OdpowiedzUsuń