środa, 10 maja 2017

Dzień Flagi. Truskawki z rabarbarem zapiekane pod kruszonką.


Artykuł 6a ustawy o godle,barwach i hymnie Rzeczpospolitej Polskiej oraz o pieczęciach państwowych,mówi,że:
Ustanawia się dzień 2 maja Dniem Flagi Rzeczpospolitej Polskiej

Zwyczaje: przywieszanie Flagi RP do drzewca.
-Czym jest flaga?
-To prostokątny płat tkaniny o barwach Rzeczpospolitej Polskiej,umieszczony na maszcie...
Znaczenie: Szacunek dla symbolu Polski.


A może by tak z okazji Dnia Flagi zajrzeć do kuchni i zrobić coś w kolorach narodowych?
Rozszerzyć świętowanie, polubić się z Flagą, z kolorami flagi nie tylko w czasie rozgrywek sportowych,ale właśnie w dzień jej święta? Zapraszam na polski deser.

Truskawki z rabarbarem zapiekane pod kruszonką.

Składniki:
na 3 porcje
3 garście truskawek
2 laski rabarbaru
mała łyżeczka cukru jeśli lubisz słodkie desery

+ odrobina masła
kruszonka waniliowa:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki mąki krupczatki







Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza
1. Truskawki i rabarbar umyj.
2. Rabarbar obierz i pokrój w kostkę.
Zasyp cukrem i odstaw na 15 minut.
3. Truskawki oddziel od szypułek.
4.  Posmaruj kokilki masłem. Wrzuć do naczynek owoce.
5. W naczynku połącz ze sobą masło i cukier waniliowy.
6. Dodaj mąkę i porządnie zagnieć.
7. Powstałą kruszoną posyp równo owoce w kokilkach.
Jeśli kruszonka jest zbyt miękka - wstaw ją na chwilę w zamrażarce.
8.Piecz około 25 minut - do czasu aż kruszonka się zarumieni, a masa owocowa zacznie "bulgotać"
Smacznego!


2 komentarze

  1. Uwielbiam taki deser :) Nie tylko w Dzień Flagi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam crumble, a wersja z rabarbarem brzmi fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

.

Etykiety

TOP