środa, 10 maja 2017

Pełnoziarniste drożdżówki z konfiturami bananowo-truskawkowym i rabarbarem


Z drożdżówkami w torbie możesz się spóźnić na spotkanie z koleżankami nieco więcej niż przysłowiowy studencki kwadrans. To lepsze i smaczniejsze alibi na okoliczność spóźnienia się na cotygodniowy zlot czarownic niż problemy z komunikacją miejską czy ważny telefon z pracy ;)

Rabarbarowelove.



Składniki:
bułeczki:250 gram mąki pszennej typ 500
250 gram mąki pełnoziarnistej pszennej (gdańskie młyny jasna)
30gram świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1/4 kostki masła (50-75gram)
pół słoiczka konfitur truskawkowych (u mnie konfitury bananowo-truskawkowe)
2 laski rabarbaru
szczypta soli
łyżeczka esencji waniliowej
kruszonka:2 łyżki masła
2łyżki cukru
4łyżki mąki

Wykonanie:
1. Zrób zaczyn z 1łyżki mąki, 1łyżki cukru ,drożdży i 3łyżek ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.(w ciepłe miejsce)
2. W małym garnuszku rozpuść masło. Podgrzej też lekko mleko(tak by swobodnie wsadzić w nie palec/skropić nadgarstek)
3, Do dużej miski wsyp przesianą przez sitko mąkę,sól,esencję waniliową rozpuszczone masło i ciepłe mleko.
4. Wyrób ciasto mikserem(odpowiednimi końcówkami) albo dłońmi do czasu aż przestanie się kleić do dłoni i stanie się sprężyste. (ok 5-10 minut)
5. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętaj o przykryciu misy z ciastem ściereczką bawełnianą.
6. W tym czasie umyj rabarbar (obierz jeśli łodygi są grube), pokrój, przygotuj konfitury.
7. Do miseczki dodaj składniki na kruszonkę i ugnieć ciasto: rozgnieć palcami masło z cukrem i mąką.
8. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części.
9. Z każdej czesci uformuj placuszek, nałóż dżem i owoce na śreodek(o objętości 1-2 malutkich łyżeczek) i połącz by powstała kuleczka
10. Ułóż na blasze i posyp kruszonką. Zanim posypiesz kruszonką możesz też posmarowac bułeczki rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka.
11. Piecz do zarumienienia około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Smacznego!

1 komentarz

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

.

Etykiety

TOP