Pora nadrobić zaległości i zjeść coś smacznego
Przez kilka tygodni gościnnie nadaję z Warszawy stąd cisza.
Trzeba przecież ryneczek odkryć, piekarnię i sklep z piwem.
#trudnesprawy
A tymczasem zostawiam Was z przepisem. Ciao!
Składniki:
pomidory/passata pomidorowa
szklanka czerwonej soczewicy
parmezan/ser twardy żółty/płatki drożdżowe
papryczka chili
cebulka
2ząbki czosnku
pół szklanki bulionu/wody
papryka wędzona
sól
pieprz
papryka słodka /ostra
makaron
natka pietruszki
Wykonanie:
1. Wstaw wodę na makaron. W czasie robienia sosu ugotuj go.
Obierz cebulkę, czosnek i posiekaj je.
Sparz pomidory i obierz je/otwórz słoiczek z passatą i...
2. Na łyżce oleju/masła posmaż posiekaną cebulkę i zgniecione ząbki czosnku wraz z przyprawami
3. Dodaj soczewicę i odrobinę bulionu/wody.
4.Gdy lekko zmięknie dodaj passatę.
W przypadku świeżych pomidorów pokrój je i w osobnym garnku podduś do rozpadnięcia się ich. Możesz dodać łyżkę mleczka kokosowego do smaku. Dodaj gdy soczewica zmięknie
5. Pogotuj sos jeszcze około 5-10 minut
6. Podawaj z makaronem, natką pietruszki i serem/płatkami oraz natką pietruszki.
Smacznego!
hmmm... mi jest ciężko łączyć soczewicę z węglami, ale może się wkrótce przekonam
OdpowiedzUsuńzjadłbym takie Spaghetti :D
OdpowiedzUsuń