środa, 10 maja 2017

Spaghetti soczewicowe

*zdmuchuje kurz* pół wieku mnie tu nie było...
Pora nadrobić zaległości i zjeść coś smacznego
Przez kilka tygodni gościnnie nadaję z Warszawy stąd cisza.
Trzeba przecież ryneczek odkryć, piekarnię i sklep z piwem.
#trudnesprawy
A tymczasem zostawiam Was z przepisem. Ciao!



Składniki:

pomidory/passata pomidorowa
szklanka czerwonej soczewicy
parmezan/ser twardy żółty/płatki drożdżowe
papryczka chili
cebulka
2ząbki czosnku
pół szklanki bulionu/wody

papryka wędzona
sól
pieprz
papryka słodka /ostra
makaron
natka pietruszki

Wykonanie:
1. Wstaw wodę na makaron. W czasie robienia sosu ugotuj go.
 Obierz cebulkę, czosnek i posiekaj je.
 Sparz pomidory i obierz je/otwórz słoiczek z passatą i...
2. Na łyżce oleju/masła posmaż posiekaną cebulkę i zgniecione ząbki czosnku wraz z przyprawami
3. Dodaj soczewicę i odrobinę bulionu/wody.
4.Gdy lekko zmięknie dodaj passatę.
W przypadku świeżych pomidorów pokrój je i w osobnym garnku podduś do rozpadnięcia się ich. Możesz dodać łyżkę mleczka kokosowego do smaku. Dodaj gdy soczewica zmięknie
5. Pogotuj sos jeszcze około 5-10 minut
6. Podawaj z makaronem, natką pietruszki i serem/płatkami oraz natką pietruszki.

Smacznego!

2 komentarze

  1. hmmm... mi jest ciężko łączyć soczewicę z węglami, ale może się wkrótce przekonam

    OdpowiedzUsuń

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

.

Etykiety

TOP