Ciasto wielu nazw i pokoleń,które wiążą z nim swoje smaki dzieciństwa.
Po prostu sernik niewymagający pieczenia w sympatycznej odsłonie.
To co
Składniki:
ciasto:
herbatniki 36 sztuk
pół kilograma twarogu
3/4szklanki cukru
kostka masła
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1łyżka kakao
dodatkowo:
galaretka
posypka
polewa:
3łyżeczki kakao
3łyżki masła
3łyżki cukru
3łyżki mleka
Wykonanie:
1. Twaróg, masło i mleko wyciągnij z lodówki i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
2. Utrzyj masło z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj ser.
3. Cześć masy odłóż do miseczki i dodaj kakao.Wymieszaj.
4. Do reszty masy dodaj aromat waniliowy. Wymieszaj.
5. Rozłóż 18 herbatników na folii aluminiowej (w rzędach 3herbatniki szerokości i 6herbatników długości)
6. Rozsmaruj masę kakaową na herbatnikach.
7. Na masie ułóż kolejną warstwę herbatników.
10. Jeżeli chcesz po środku ułóż przygotowaną dzień wcześniej,pokrojoną w kostkę stężałą galaretkę np. wiśniową
11. Chwytając folię z obu stron długości złóż całość w trójkąt
12. Wsadź do lodówki na godzinę.
Zrób polewę:
I W garnuszku rozpuść masło,mleko i cukier.
II Dodaj kakao.Zagotuj i dobrze wymieszaj.
III Schłodzoną polewą potraktuj ciasto.
IV Udekoruj.
Tutaj: wersja robocza domku nr1 |
Pycha :)
OdpowiedzUsuń