Pierwszy śnieg spada i roztapia się gdy próbuję odnaleźć przepis na idealny krem z dyni .
Herbata wystyga o wiele za szybko, a książka samoistnie zsuwa się z kolan. Pory dnia mieszają się i już nieważne czy jest piąta rano czy szesnasta. Każda pora jest dobra na zakopanie się pod kocem z
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
1kg dyni hokkaido
2łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
1papryczka chili
3ząbki czosnku
2 szalotki
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli morskiej
Wykonanie:
1. Zdobądź bulion(ugotuj lub użyj ekologicznej kostki/proszku)
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
2.Umyj, oszusz i pokrój dynię na cząstki. Rozłóż na blasze, skrop oliwą i piecz około 30minut.
3. Obierz i posiekaj szalotki oraz papryczkę.
4.Rozgrzej łyżkę masła klarowanego/oleju rzepakowego w garnku.
5. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wsyp szalotki, papryczkę i obrany i zgnieciony czosnek(bądź przeciśnięty przez praskę)
6. Zalej gorącym bulionem i dodaj upieczoną dynię.
7. Gotuj do miękkości dyni.
8. Zblenderuj zupę i dopraw do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Podawaj z podprażonymi pestkami dyni i pieczywem/grzankami.
We mgle i lodowatej mżawce moje psy lubią jednak spacerować...
w tym roku zrobiłam pierwszą w życiu zupę dyniową i na pewno nie była ostatnia ;)
OdpowiedzUsuńwyglada wspaniale :) cudowny kolor
OdpowiedzUsuńcześć :) Studiujesz prawo więc mam do Ciebie pytanie na które z pewnością znasz odpowiedź. Czy w Sylwesta obowiązuje cisza nocna ? Czy nasz pojebany sąsiad który dzwoni na skargę do właściciela gdy my ROZMAWIAMY o 22.05
OdpowiedzUsuńmoże wezwać do nas policje ? W interencie jest taki bałagan i wsztscy piszą coś innego i już sama nie wiem.
Agata