Składniki:
roladki:4 plastry wołowiny (o grubości 1cm)
(ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń)
4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku
2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie
kromka chleba razowego
4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej
albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej
łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu
sos:3 cebuledodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona..
2liście laurowe
ścinki mięsa
2-3 ziela angielskie
kilka ziarenek pieprzu
sproszkowana papryka ostra
sproszkowana papryka wędzona
mała garść suszonych grzybów
litr bulionu warzywnego bądź mięsnego
Wykonanie:
roladki:
1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą.
2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb
3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami
4. Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec.
5. Obsmaż roladki z każdej strony.
6. Przełóż do naczynia żaroodpornego Celsjusza albo garnka z grubym dnem. Zalej sosem*.
piecz 2 godziny w 180 stopniach bądź gotuj 2 godziny na małym ogniu.
podczas gotowania/pamiętaj by roladki były przykryte sosem,
w razie potrzeby podlewaj mięso sosem bądź bulionem,
obracaj je 2-3 razy podczas procesu gotowania
*sos:
1. Weź patelnię/garnek po roladkach i rozgrzej w naczyniu odrobinę tłuszczu, ścinek mięsa wołowego, garść grzybów suszonych, obrane i pokrojone na ćwiartki cebule. Pamiętaj o mieszaniu!
2. Zalej litrem bulionu. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, papryką
3. Zagotuj.
4. Przelej do naczynia,w którym będziesz przygotowywać roladki
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
P.S. Przepraszam za zdjęcia. Prawidło 1 blogowania : nie da się spokojnie zrobić zdjęć na blog jeżeli w pobliżu kręci się głodny facet. Nie i basta.

o rany, uwielbiam takie zrazy
OdpowiedzUsuńNiczym te babcine, najlepsze <3
OdpowiedzUsuń