Pamiętacie Kapuchę Celestyny ? Dzisiaj zamiast kapusty w wydaniu polskim zaserwuję Wam twist azjatycki z kapustą jako głównym elementem obiadu. Tak byście mieli kapuścianą alternatywę po przytarganiu główki (czy trzech) do Kuchni.
Składniki
pół młodej kapusty
łyżka masła klarowanego
odrobina sosu sojowego
jeśli masz - sosu worchester
łyżka soku z cytryny lub limonki
dwie łychy mleka kokosowego
Przyprawy:
sól
pieprz
chili
duża szczypta kminu rzymskiego
szczypta kurkumy dla koloru
Wykonanie
1. Zdejmij zewnętrzne liście kapuchy. Umyj kapuchę. Posiekaj wycinając i wyrzucając głąb i twardsze części.
2. Posiekaną kapustę wrzuć do gara. Zalej wodą do poziomu kapusty. Obgotuj przez kilka minut.
3. Odcedź kapustę. Odlej odrobinę soku z kapusty (tak pół filiżanki)
4. Na patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu - dorzuć chili i inne przyprawy.
5. Wrzuć kapuchę na dużą patelnię.
6. Rozrób wodę mlekiem kokosowym i sosami.
7. Duś pod przykryciem do momentu gdy uznasz,że kapusta jest preferowanej miękkości.
8. Na koniec dodaj sok z cytryny/limonki.
Kapuchę podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem i odrobiną masła.