tester jakości jagód:
dobre! można piec...
ciasto:
500 gram mąki pszennej (połowa typ 550 zwykła, polowa chlebowej)
14 gram suchych drożdży
pół szklanki cukru
szczypta soli
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
nadzienie:
400gram jagód
cukier
Wykonanie:
1. Zrób zaczyn: połowę ciepłego mleka wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki
2. Do miski wsyp przesianą mąkę i sól. Wbij jajko. Wlej pozostałe mleko.
3. Dodaj zaczyn i olej.
4. Wyrób ciasto. Powinno być miękkie i plastyczne.
5. Zostaw je w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na 1h/1,5h)
6. Uderz w ciasto pięścią(odgazuj je) i krótko wyrób.
7. Ciasto podziel na 14 części. Uformuj w kuleczki. Zostaw na kwadrans.
w tym czasie:
8. Umyj jagody. Wyciągnij cukier.
9. Jeżeli lubisz - zrób kruszonkę.
po 15 minutach:
10. Każdą kulę z ciasta rozpłaszcz dłonią.
11. Nałóż łyżeczkę jagód i szczyptę cukru.
12. Połącz brzegi ciasta ze sobą formując kulę (jak knedle)
13. Każdą umieść złączeniem w dół na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej lub natartej tłuszczem). Włącz piekarnik.Pozwól bułeczkom podrosnąć podczas nagrzewania się piekarnika
14. Piecz około 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Wcinaj póki ciepłe!
Jagodzianki to ja mogę wcinać non stop! Najlepsze buły :D
OdpowiedzUsuńjagodzianki to coś wspaniałego :D
OdpowiedzUsuńNarzekałabym tylko na zbyt małą ilość jagód pewnie. Chociaż nie... gdybym dostała taką bułeczkę do ręki, byłabym zbyt uszczęśliwiona, żeby dopatrywać się w niej mankamentów.
OdpowiedzUsuńTester, widać, zna się na rzeczy :)
OdpowiedzUsuńPyszne te bułeczki musiały być :)