Przedpotowa można wręcz rzecz. Historyczna.
Robiona naście razy. Do kwietnia niesfotografowana.
W tym czasie zdążyły zapełnić się turystami główne aleje trzech miast.
A potrawa nadal nieopublikowana. Pora to zmienić :)
Potrawka a'la minestone. Zupa trzy strączki.
porcja: jak dla wojska.od Was zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty pomidorowej :)
Składniki:
3 szalotki lub 2 cebule
2 cukinie
3 marchewki
pół szklanki soczewicy czerwonej
pół szklanki mrożonego groszku(nie z puszki!)
1 puszka białej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli
łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
koncentrat pomidorowy
pół litra passaty pomidorowej/przecieru pomidorowego
przyprawy:
pieprz w ziarenkach
pół papryczki chili
papryka wędzona
papryka ostra
papryka słodka
szczypta trawy cytrynowej
3liście laurowe
*sól
Wykonanie:
1. Rozgrzej olej w dużym garnku. Zeszklij cebulę,a nastepnie dodaj czosnek i dorzuć soczewicę oraz przyprawy (oprócz soli). Pamiętaj o energicznym mieszaniu!.
2. Dorzuć posiekaną w kostkę marchewkę i cukinię.
3. Dolej szklankę bądź dwie bulionu warzywnego albo wody. Gotuj do pożądanej miękkości.
4. Dodaj fasole i groszek.
5. Dolej passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy.
6. Gotuj 5-10 minut. Przed podaniem odstaw na 10-15 minut