środa, 10 maja 2017

Kompot z rabarbaru

- Kompociku?


Składniki:
1 jabłko
2-3 łodygi rabarbaru
otarta skórka z cytryny
mięta
1 litr wody
2-3 łyżki cukru

Wykonanie:
1. W garnku zagotuj wodę z cukrem.
2. Dodaj pokrojone na kawałki (3-5cm) łodygi rabarbaru. (Jeśli łodygi są grube - ściągnij z nich skórkę) i obrane, pokrojone na ćwiartki, pozbawione pestek jabłko.
4. Gotuj kompot wolno przez 10-12 minut do miękkości owoców.
5. Dodaj otartą skórkę z cytryny (pamiętaj by porządnie umyć i sparzyć cytrynę)
6. Ostudź.
7. Podawaj z miętą i kostkami lodu, ozdabiając szklanki fantazyjnymi słomeczkami czy parasolkami.
8. Smacznego orzeźwienia!

.

Etykiety

TOP