Jestem słoikiem. Lubię słoiki.
Przywożę je też z domu rodziców.
Czasami dostaję z nimi paczkę. (!)
W słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje sosy, upycham owoce zalane alkoholem i przenoszę pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis.
Składniki:
(na 1 litr hummusu)
1 szklanka ugotowanej ciecierzyca
3-4 łyżki tahiny
1/3szklanki lodowatej wody
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
2łyżeczki sody oczyszczonej
do wersji z burakiem: spory upieczony burak lub 3-4 małe buraczki z botwinki
do smaku:
sól
pieprz
sumak
do podania:
oliwa z oliwek
natka pietruszki
ulubione warzywa
pieczywo
Wykonanie:
1. Ciecierzycę mocze przez noc w wodzie. Wlewam przynajmniej tyle samo wody co cieciorki.
2. Rano gotuję cieciorkę do miękkości wraz z sodą oczyszczoną przez około 40 minut( do miękkości cieciorki). W trakcie gotowania ściągam białą pianę,a po zagotowaniu przykrywam pokrywką garnek z gotującymi sie strączkami.
3. Ugotowaną cieciorkę odcedzam, płuczę i przekładam do sporego naczynia wraz z czosnkiem,tahiną, sokiem z cytryny i przyprawami (oraz burakiem jeśli chcę wariant buraczkowy). Blenderuję kilka minut,a następnie wciąż miksując wlewam powoli zimną wodę.
4. Gotowy hummus próbuję, dodaję przypraw do smaku i pakuje do słoika.
5. Hummus można przechowywać w lodówce przez około 5 dni. Pytanie czy pasta przetrwa tyle czy zostanie wyjedzona szybciej.
6. Hummus idealnie pasuje do warzyw czy pieczywa. U mnie wraz z pieczywem, ogórkami i marchewka był przekąską podczas grilla.
Dzisiaj też dodałam przepis na hummus, piona :)
OdpowiedzUsuń