środa, 10 maja 2017

Domowy Kopiec kreta

A może warto zamiast kupować pudełka wypełnione mąką, cukrem i kakao warto po prostu kupić mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao by zrobić domową wersję kopca kreta?
Gwarantuję - wychodzi o wiele smaczniej! =)
To co? Pieczecie?

Ciasto zawiera lokowanie Krecika
Oto Krecik i jego kopiec. Pierwowzór.
A to ciasto wzorowane na kopcu Krecika



Domowy Kopiec Kreta





Składniki:
ciasto czekoladowe:
2jaja
4 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru brązowego:pół na pół zwykły i muscovado
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1,5 szklanki mąki pszennej typ 450


5bananów
1 śmietanka kremówka (500ml)
pół czekolady
ekstrakt waniliowy
ćwiartka cytryny

Wykonanie:
*piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza*
1. Do misy wbij jaja i utrzyj je z cukrem na jasną puszystą masę.
2. Dodaj odrobinę ekstraktu waniliowego.
3. Do osobnego naczynia przesiej maką z sodą i proszkiem i zmieszaj z kakao.
4. Do kolejnego naczynia ( u mnie miarka) wlej olej i mleko.
5. Naprzemiennie do misy z jajami i cukrem dodawaj raz chlust mokrych, a raz suchych składników, wciąż miksując.
6. Gładką masę wlej do tortownicy  o średnicy 23cm,wyłożonej papierem do pieczenia
7. Piecz około 40minut w 180stopniach do "suchego patyczka"

8.Przestudzone ciasto czekoladowe przetnij (ja przecięłam jakoś na wysokości 2-3 cm)
9.Górę skrusz.Wydraż też dolną część.
10Ubij śmietankę z cukrem pudrem, wanilią i startą połową czekoladą.
11.Dół ciasta wyłóż bananami, skrop sokiem z cytryny.
12.Następnie wyłóż ubitą kremówkę
13. Posyp skruszoną górą ciasta
14. Udekoruj miętą i schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin,a najlepiej całą noc.
(smaki ciasta są wtedy wyraźniejsze)



1 komentarz

  1. Nie ma to jak domowa wersja :)
    Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

.

Etykiety

TOP