A tu takie niuanse do zapamiętania! Smör to wcale nie smalec a masło. Marmolada to tylko pomarańczowa. Reszta dżemideł ma końcówkę -sylt. Pierwsze co zrobić po przybyciu do tego pięknego kraju-poczłapać do Bolognet System Sklepu,bo na CPNie % nie uświadczysz. Monopoli brak. Szokująca wiadomość dla studentów polskich i fińskich. W spożywczym jedynie latt öll lekkie piwo. Za to jakąż radość odczuwają Szwedzi dopływający do Gdyni...Szczęściem ze śniadaniem nie mamy żadnych problemów. Kakao i owsianka. Śniadanie idealne.
A owsianka? Owsianka koniecznie z borówkami. Proste pożywne śniadanie. W sam raz na szwedzką pogodę!
Sposób wykonania:
A póki co z chęcią korzystam z prawa azylu łóżkowego. Miłego weekendu!
Składniki
- 3-4 łyżki płatków owsianych górskich
- łyżka otrębów(proponowałabym orkiszowe ;)
- łyżka proszku budyniowego
- szklanka mleka(ta po małej nutelli)
Dodatki:
- borówki
Sposób wykonania:
1.Płatki i otręby zalej gorącą wodą/(ja tam wrzatkiem zalewam przy okazji zalania porannej kawy)uważając by poziom wody nie przekroczył za bardzo poziomu płatków.
2.Poczekaj aż płatki napęcznieją
3.Wwal płatki do garnka,zalej mlekiem. Pamiętaj o włączeniu gazu!
3.Dosyp proszek budyniowy. Dokładnie wymieszaj.
4.Gotuj na wolnym ogniu uważając by nie przypalić owsianki.
5.Dla gęstości i słodkości można dodać pół banana. Dla samej słodkości miód.
6.Gdy owsianka zgęstnieje i powoli zacznie "bulgotać"- wyłączyć gaz,przełożyć na talerz.
7.Na talerzu dodać odpowiednią ilość borówek
8.Szamać uważając by się nie poparzyć! Genialnie smakuje z kakao.
2.Poczekaj aż płatki napęcznieją
3.Wwal płatki do garnka,zalej mlekiem. Pamiętaj o włączeniu gazu!
3.Dosyp proszek budyniowy. Dokładnie wymieszaj.
4.Gotuj na wolnym ogniu uważając by nie przypalić owsianki.
5.Dla gęstości i słodkości można dodać pół banana. Dla samej słodkości miód.
6.Gdy owsianka zgęstnieje i powoli zacznie "bulgotać"- wyłączyć gaz,przełożyć na talerz.
7.Na talerzu dodać odpowiednią ilość borówek
8.Szamać uważając by się nie poparzyć! Genialnie smakuje z kakao.
Zza okien wyziera szwedzka polska pogoda a tutaj trzeba zwlec i zawlec swoje cztery literki do biblioteki by ogarnąć zadanie domowe z języka szwedzkiego. Szwedzko mi. W sumie przepłynąć Bałtyk i witamy u sąsiadów.
A póki co z chęcią korzystam z prawa azylu łóżkowego. Miłego weekendu!
Szweeeedzki! Chyba po raz pierwszy na durszlakowym przeglądzie. Normalnie jag alskar dig <3
OdpowiedzUsuńOwsianka i kakao, ok, ale wcześniej kawa!
a mialam jechac do Szwecji kiedys. Dobrze, ze juz wiem ze alko brac ze soba ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie owsianki ♥ Gęste, kremowe i z pysznymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńten dżem na tafli owsianki wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńnie ma przesytu smaków, jest okej :) takie owsianki są najsmaczniejsze.
OdpowiedzUsuńOwsianka :D I jak tu się nie uśmiechnąć ;)
OdpowiedzUsuńPycha<3
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś wypróbuje !
Zapraszam do mnie na rozdanie.
Płynęłam ostatnio do Szwecji jak Stena organizowała rejs "Studenci na morzu". Tyle, że ze statku nawet się nie wysiadało. Chociaż nie narzekam, öl było pod dostatkiem, a z brunchu wyniosłam kilka małych kosteczek smör, by mieć czym posmarować kanapki na kolacje. :D Brzmiało tak oleiście, ale dopiero jak wróciłam do domu sprawdziłam w słowniku, że to najczystsze masełko! :D
OdpowiedzUsuńNo a owsianka cudowna. Chętnie wymieniłabym się na nią za właśnie jedzone tosty z serem. :)
Usuńaaa kocham takie owsianki - pychotka !! idealne śniadanko - rzeczywiście ;)
OdpowiedzUsuńNo a jedzenie wspiera naukę :) Chociaż z czasów studenckich pamiętam, że miałam na nie zdecydowanie za dużo przerw ;)
OdpowiedzUsuń