środa, 10 maja 2017

Krem brokułowo-ziemniaczany z łososiem i serkiem

Bez zbędnych słów dzisiaj: zupa krem z brokuła i młodych ziemniaków zabielona serkiem,a podana z pszenno-żytnim chlebie z makiem i wędzonym łososiem atlantyckim. 


Krem brokułowo-ziemniaczany


Składniki:


1 brokuł o wadze 400-500gram
3 średnie ziemniaki
1-1,5l bulionu warzywnego (włoszczyzna,3-4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe)
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
łyżka masła/oliwy/oleju rzepakowego
1 serek azotowany np. philadelfia (125gram)
sól
pieprz


łosoś wędzony
serek




Wykonanie:

1. Ugotuj bulion warzywny lub zastąp go ugotowanym wcześniej rosołem/bulionem z lodówki(albo proszkiem,eko kostką,ale nie polecam -lepiej ugotuj bulion-obierasz warzywa i bulion "sam" się gotuje.)
(wlej do garnka 1,5 litra wody, dodaj przyprawy i obrane warzywa:por,pietruszka,marchewki,seler i gotuj wolno około godziny)
2. Na łyżce tłuszczu(u mnie masło i kilka kropel oleju rzepakowego) przesmaż przez 3-4 minuty drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Dodaj obrane i drobno pokrojone ziemniaki i smaż kolejne 4-5 minut uważając by nie przypalić warzyw.
4. Dorzuć do garnka podzielonego na małe kawałki brokuła.
5. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw (ok. 20-30 minut)
6. Zblenderuj zupę, dodaj serek i dopraw świeżo zmielonym pieprzem
7. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie z pieczywem, łososiem wędzonym i serkiem
8. Smacznego!




Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

.

Etykiety

TOP