Nie zapomnij o drugim śniadaniu! :)
Składniki:
(na 12 kotletów/placków)
1,5 szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej)
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 jajko
1 drobno posiekana czerwona cebula
3/4 puszki kukurydzy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki oleju rzepakowego
sproszkowana papryka słodka
3-4 łyżki płatków owsianych
sproszkowana papryka wędzona
sproszkowane chili
garść świeżej kolendry lub 2 szczypty sproszowanej
Wykonanie:
1. Ugotuj czerwoną fasolę( namoczoną przez 8-12 godzin fasolę gotuj przez 30-40 minut, do zagotowania na pełnej mocy, potem zmniejsz ogień i przykryj garnej pokrywką)
2. Ugotuj kaszę jaglaną.(wsyp do garnka i na małej mocy palnika praż 2-3 minuty, zalej wodą i gotuj do miękkości)
*rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza*
3. Kaszę i fasolę umieść w jednej duże misie/garnku. Dodaj płatki,olej i koncentrat pomidorowy.
4. Dopraw papryką słodką i wędzoną(dałam po jednej łyżeczce),szczyptą soli, pieprzu i dwoma szczyptami chili.
5. Zblenderuj masę,ale tak by widoczne były małe kawałki fasoli.
6. Dodaj cebulę, kukurydzę, kolendrę i jajo. Wymieszaj.
7. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut
8. Po 15-20 minutach przewróć każdy z kotletów na drugą stronę i dopiecz kolejne 10-15minut.
9. Podawaj z ulubionymi dodatkami u mnie z bułkami, awokado, sałatą, pomidorem i ogórkiem małosolnym +ketchup z musztardą.