środa, 10 maja 2017

Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej.

Syllabus. Wstęp do ciastodynamiki stosowanej
semestr 9, liczba godzin:15, liczba ECTS:1

Student opanowuje podstawowe umiejętności w dziedzinie nauk mąkoznawczych i wodoznawczych. Potrafi samodzielnie przygotować i rozwałkować ciasto pierogowe. Zaliczenie na ocenę. Kolokwium teoretyczne i test praktyczny z przygotowania pierogów np.ruskich, z kapustą i grzybami,
z soczewicą, kaszą, uszek czy pierogów z owocami.


Składniki:
a)ciasto (na 30pierogów)
2 szklanki mąki pszennej
2 szczypty soli
1 łyżka oleju rzepakowego
3/4 szklanki gorącej wody

b)farsz
około 6-7 średnich ziemniaków
kostka twarogu
posiekana i zeszklona na odrobinie oleju średnia cebula
cząber

c) naczynia
garnek i patelnia
praska lub widelec
stolnica/blat
szklanka
butelka lub wałek

Wykonanie:
a) ciasto
1. Weź miskę/stolnicę/dużą deskę. Przesiej mąkę i dodaj sól.
2. Do goracej wody w szklance dodaj olej. Zamieszaj.
3. Wlej wodę z olejem do mąki. Mieszaj szybko łyżką.
4. Następnie wyrabiaj ciasto (około 5 minut) by było giętkie i elastyczne.
5. Odstaw na 30 minut by ciasto odpoczęło (ale nie dłużej!)
b) farsz
1. Ugotuj (przy okazji obiadu) do miękkości 0,6 kg ziemniaków. Następnie je odcedź i odparuj.
2. Rozgnieć (praską/widelcem) ziemniaki i ostudź je.
3. Na oleju/maśle klarowanym zeszklij cebulkę
3.Do masy ziemniaczanej dodaj kostkę twarogu i zeszkloną na oleju lub masle klarowanym cebulkę.
4. Dopraw cząbrem i pieprzem.
c) lepienie
1. Blat/stolnicę/wielką deskę obsyp mąką(rzuć garść mąki i rozprowadź po powierzchni)
2.  Ciasto podziel na dwie lub trzy cześci. 
3. Weź pierwszą częśc ciasta i rozwałkuj (jeśli masz wałek) yyy rozbutelkuj( jeśli robisz to butelką po winie czy wodzie mineralnej) na grubość około 2 mm(znaczy się bardzo cienko)
4. Przy pomocy szklanki wykrawaj ciastowe kółka.
5. Na środek każdego wykrojonego kółka połóż łyżeczkę farszu.
6.Sklejamy i robimy falbankę palcami lub widelcem.
d) gotowanie
1. Lepiąc pierogi zagotuj wodę w dwóch garnkach. (po zagotowaniu posól ją odrobinę i dodaj odrobinę oleju)
2. Pierogi wrzucaj na wrzątek.
3. Poczekaj aż wypłyną.
4. Po wypłynięciu gotuj je 2,5-3 minuty.
(nie bój się! jesli masz wątpliwości po prostu spróbuj czy ciasto się ugotowało)
5.Wyławiaj łyżką cedzakową i jedz póki ciepłe z ulubionymi dodatkami


Ocena: Bardzo dobrze. Dwa plus.
Podawaj z zeszkloną cebulą lub słodką śmietaną(tu 18%) z koperkiem(ułatwia trawienie) bądź szczypiorkiem.
Nie no. Smakowało! =)
P.S. Przepraszam za zdjęcie. Robione późnym wieczorem pierogi kolacyjne - do rana nie ostały się by zobić coś lepszego...
P.S.S. Tak, P. zjadł 19 pierogów na raz (tu około 14, kolejnych 5 dojadł przelotem w kuchni)

3 komentarze

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

.

Etykiety

TOP