poniedziałek, 15 stycznia 2018

Klasyczna pomidorowa z nutą cynamonu

Ostatnio tym miejscem zawładnęły ciasta, ale to nie tak jak myslicie. Ja czasami,a nawet często gotuje.

Czym smakuje Wasz poniedziałek?  Mój obiadowy początek tygodnia smakuje pomidorową.Klasyk. W domu babci przerabiana z aromatycznego rosołu. Latem wyłącznie ze świeżych pomidorów. Podawana na słodko lub zabielana śmietaną. Dzieli nasz kraj na zwolenników zupy z makaronem i fanów pomidorowej z ryżem.

U mnie bazą zupy jest bulion wieprzowy. Naprawdę żadna inna pomidorowa nie smakuje tak dobrze jak ta - tajemnicą jest właśnie wieprzowina zamiast wszechobecnego drobiu i szczypta cynamonu. 

 Oczywiście pomijając zupę pomidorową ze świeżych pomidorów robioną przez kochającą babcie -z takimi smakami nawet nie śmiem konkurować!;)

Składniki:
0,5kg kości wieprzowych
pęczek włoszczyzny
0,5l passaty pomidorowej
mały sok pomidorowy 0,3l
pomidory w puszce
1,5 l wody
1 cebula 
liść laurowy
pieprz
sol
ziele angielskie
szczypta cynamonu
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki słodkiej papryki
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Kości umieszczamy w garnku,zalewamy wodą i dodajemy listek laurowy, pieprz i ziele angielskie.
  2. Włoszczyznę obieramy i dodajemy do garnka z wieprzowiną. Dodajemy także opaloną palnikiem cebulę.
  3. Gotujemy pod przykryciem ok. 45 minut.
  4. Łyżką cedzakową ściągamy szumowiny. Dodajemy sok pomidorowy, passate i pomidory w puszce i czekamy aż wywar zagotuje się. Potem gotujemy jeszcze ok 15-20 minut.
  5. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i cynamonem.
  6. Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie są to warzywa z zupy, makaron,śmietana, pietruszka i kiełki.



sk

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

.

Etykiety

TOP