piątek, 18 kwietnia 2014

Gröt med mjölk och lingonsylt. (wpis sentymentalny)

Zwyczajna nauka co do zasady wywołuje głód. W takim razie co z nauką języka szwedzkiego,a w szczególności słówek o jedzeniu? Ano takowa wywołuje podwójny głód...

A tu takie niuanse do zapamiętania! Smör to wcale nie smalec a masło. Marmolada to tylko pomarańczowa. Reszta dżemideł ma końcówkę -sylt. Pierwsze co zrobić po przybyciu do tego pięknego kraju-poczłapać do Bolognet System Sklepu,bo na CPNie % nie uświadczysz. Monopoli brak. Szokująca wiadomość dla studentów polskich i fińskich. W spożywczym jedynie latt öll lekkie piwo. Za to jakąż radość odczuwają Szwedzi dopływający do Gdyni...Szczęściem ze śniadaniem nie mamy żadnych problemów. Kakao i owsianka. Śniadanie idealne.

A owsianka? Owsianka koniecznie z borówkami. Proste pożywne śniadanie. W sam raz na szwedzką pogodę!

Składniki
  • 3-4 łyżki płatków owsianych górskich
  • łyżka otrębów(proponowałabym orkiszowe ;)
  • łyżka proszku budyniowego
  • szklanka mleka(ta po małej nutelli)
Dodatki:
  • borówki 

Sposób wykonania:
1.Płatki i otręby zalej gorącą wodą/(ja tam wrzatkiem zalewam przy okazji zalania porannej kawy)uważając by poziom wody nie przekroczył za bardzo poziomu płatków.
2.Poczekaj aż płatki napęcznieją
3.Wwal płatki do garnka,zalej mlekiem. Pamiętaj o włączeniu gazu!
3.Dosyp proszek budyniowy. Dokładnie wymieszaj.
4.Gotuj na wolnym ogniu uważając by nie przypalić owsianki.
5.Dla gęstości i słodkości można dodać pół banana. Dla samej słodkości miód.
6.Gdy owsianka zgęstnieje i powoli zacznie "bulgotać"- wyłączyć gaz,przełożyć na talerz.
7.Na talerzu dodać odpowiednią ilość borówek
8.Szamać uważając by się nie poparzyć! Genialnie smakuje z kakao.

Zza okien wyziera szwedzka polska pogoda a tutaj trzeba zwlec i zawlec swoje cztery literki do biblioteki by ogarnąć zadanie domowe z języka szwedzkiego. Szwedzko mi. W sumie przepłynąć Bałtyk i witamy u sąsiadów.

A póki co z chęcią korzystam z prawa azylu łóżkowego. Miłego weekendu!



.

Etykiety

TOP