Soczewica i ryż kojarzą mi się z mujjadarą (mudżaddara) czyli potrawką z ryżu i soczewicą, charakterystyczną dla krajów starożytnego Lewantu. Dzisiaj mujjadara kojarzona jest z kuchnią arabską...
Ale nie o samej mujjadarze miało dzisiaj być, ale o kotletach. =)
Resztki po pewnej mujaddarze P. postanowił przerobić w kotlety w ramach naszej domowej akcji "Resztki. Nie marnujemy". Te domowe kotleciki pachnące curry, podane na kolację w pewien nudny szary wtorek, wraz z podsmażonym na oliwie czosnkiem i sosem pomidorowym były strzałem w dziesiątkę. Do tego stopnia, że na stałe zagościły w naszym codziennym jadłospisie.
Ostatnio wylądowały nawet w moim śniadaniowym pudełku do pracy. ;)
Kotlety z soczewicy i ryżu
Składniki:
1 szklanka soczewicy czerwonej
1 szklanka ryżu
szczypta soli
1 łyżeczka curry
pół łyżeczki papryki ostrej
+ 2jajka,bułka tarta
1. Do garnka wlej 4 szklanki wody.
2. Do zimnej wody wsyp 1 szklankę soczewicy i jedną szklankę ryżu.
3. Gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie pod przykryciem ok20 minut
4. W tym czasie przesmaż szalotkę do miękkości i dodaj do masy.
5. Ostudź. Lekko ciepłą masę połącz z curry i ostrą papryką.
6. Dodaj jajko i wymieszaj.
7. Dłońmi uformuj kotleciki.
8. Aby aby uzyskać chrupiącą skórkę każdy kotlecik obtaczaj w bułce tartej,jajku i znowu bułce tartej.