Chętnie piekę nieprzyzwoite ilości dyni, gotuję brukiew i ostrzę sobie zęby na brukselkę. Nałogowo kupuję ostatnie pełne słońca pomidory, papryki i śliwki.
Cynamon po letnich miesiącach banicji powrócił do kuchennych łask podobnie jak kardamon i goździki. Doprawiam nim poranne owsianki, kawę i wszystkie pieczone wieczorami ciasta. Myślę nad zrobieniem syropów do kawy.
Coraz częściej myślę o lepieniu pierogów, pieczeniu makowców i gotowaniu zup...A ja o zupie chciałam dzisiaj właśnie Wam nadawać - o soczewicowo-groszkowej z dodatkiem boczku i tymianku. P. ochrzcił ją po prostu jako grochową,którą można się najeść. Zapraszam więc na aromatyczną groszkowo-soczewicową zupę z tymiankiem i boczkiem.
Składniki:
1 duża cebula
20-30 dag boczku
3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 por
pół selera
1 pietruszka
3-4 ziemniaki wielkości kobiecej pięści
1 szklanka zielonego groszku
8 łyżek zielonej soczewicy
6 łyżek czerwonej soczewicy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 litry bulionu warzywnegoPrzyprawy:
sól
pieprz
tymianek
Wykonanie:
1. W garnku podsmaż boczek tak by wytopić z niego tłuszcz.
2. Dodaj drobno posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Smaż do zarumienienia cebuli.
3. Dorzuć soczewice i przesmaż ją kilka minut .
4. Dodaj pokrojone w kostkę pietruszkę, marchew i seler oraz por w talarkach.
5. Przesmaż całość 3-4 minuty i zalej bulionem. Zagotuj.
6. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości.
7. Zupę dopraw solą,świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem.
8. Dodaj łyżeczkę koncentratu pomidorowego i zielony groszek.
Gotuj 15 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

.