Następnego dnia już się nie udało i zostałam przydzielona do zrobienia zakupów i ugotowania obiadu...
![]() |
zdjęcie slyvviowe |
Składniki(4 porcje)
2cukinie
2 bycze marchewki lub 4 małe
1,5cebuli
3ząbki czosnku vel dużo sproszkowanego
puszka pomidorów
kartonik przecieru pomidorowego
puszka soczewicy(w oryginale cieciorki ale student daje co ma -kiedyś jadłam z kurczakiem i też było pycha)
11kulek mrożonego szpinaku
łyżka masła
świeże pieczywo
ulubiony smak lodów
Przyprawysól
pieprz
zioła prowansalskie
łyżka vegety
bazylia
sproszkowany czosnek
Ilość zabrudzonych garów
patelnia/garnek(proponuje duży wok lub garnek by nie brudzić dwóch naczyć)
deska do krojenia
drewniana łycha
łyżka stołowa do podjadania
szklanka
nóż
to w czym jesz
Sposób przygotowania:
1.Cukinię,marchew i cebulę obrać, pokroić jak kto lubi.
2.Na rozgrzaną patelnie wrzucić masło. Dodać czosnek i cebulkę.
3.Po chwili dorzucić obrane warzywa. Mieszać.
4.Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki, soczewicę/cieciorkę(wariant z kurczakiem-należy go podsmażyć osobno na patelni)
5.W połowie szklanki wody rozpuścić vegetę(lub pół kostki rosołowej). Dodać do naszego gara.
6. Wrzuć szpinak. Doprowadź do wrzenia. Dopraw porządnie
7. Przełóż zupę do misek. Posyp serem. Podawaj ze świeżym pieczywem(polecam bułki lidlowskie fitness lub z pestkami dynii) i sałatą lodową z vinegretem.
8. Z uśmiechem diabła wcielonego zapytaj czy ktoś chce lody na deser(Siaśka i Sylwia skapitulowały i zjadły desera dopiero po jakiś dwóch godzinach czyli,że sukces-zapchałam ich żołądki,obie przeżyły!)
GRATIS. Co Olala robiła gdy zaginęła na Rynku łazarskim
Mały bonus:podłoga podczas spotkania bloggerek