Kolokwium za dwa dni? Egzamin tuż tuż? Ważny projekt? A może czujesz już oddech promotora Twojej pracy licencjackiej/magisterskiej na swoim karku? Nie ważne co,kiedy jak i w jakiej formie.
Nie marnuj czasu! Idź i upiecz ciasto!
Składniki na kruche ciasto:
3żółtka
125gram(pół kostki) zimnego masła
1łyżeczka proszku do pieczenia
1 pełna szklanka i 3/4 szklanki mąki (pszennej, krupczatki w tym zaleca się jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla zwiększenia kruchości ciasta)
Składniki na budyniową piankę:
3białka
pół szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu
1/4szklanki oleju słonecznikowego bądź rzepakowego
40 gram proszku budyniowego śmietankowego bez cukru(przy zakupie opakowania budyniu sprawdź jego gramaturę 35gram a 40 robi różnicę)
Inne: 250-300 gram owoców takich jak:maliny,borówki,jeżyny czy truskawki
mrożonych owoców nie rozmrażaj!
Potrzebne burżujskie przedmioty:tarka, mikser...
Jeśli nie masz - idź się zapożyczyć do współlokatora/sąsiada wzamian za kawałek ciacha
Wykonanie kruchego ciasta
1. Do michy wrzuć wszystkie składniki oprócz masła. Wymieszaj je.
2. Dodaj masło(zimne-prosto wyjęte z lodówki) posiekane nożem w drobną kosteczkę
3. Zagnieć(bądź wykorzystaj do tego chłopaka/brata/ojca/sąsiada...) lub zleć zadanie swojemu robotowi kuchennemu vel malakserowi
4.Podziel ciasto na dwie części w stosunku 60:40. Zamroź dwie kule ciasta
(oj po prostu jedna troszeczkę większa od drugiej)
Masz dwie godziny czasu wolnego. Idź się pouczyć bądź idź udawać,że piszesz pracę/projekt.
5. Wróć. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza
6. Wyłóż blachę do papierem do pieczenia.
7. Wyciągnij z zamrażalnika większą kulę ciasta. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach.
8. Z wiórek wyklej spód. Ponakłuwaj widelcem
9. Piecz 15-20 minut.
10.Wyciągnij na blat i wystudź
Wykonanie budyniowej pianki:
1. Ubij białka niemalże na sztywno.
2. Miksując dodawaj partiami cukier.
3. Następnie powoli dosypuj proszek budyniowy wciąż miksując
4.Na samym końcu małą strużką wlewaj olej nadal miksując do połączenia tłuszczu z masą.
Jak to wszystko złożyć zusammen do kupy razem?
Otóż...
1. Na podpieczony spód wyłóż ostrożnie masę.
2. Powtykaj w nią owoce tak by zatopiły się w masie. (możesz sobie pomóc łopatką do ciasta)
3. Zetrzyj na tarce resztę ciasta.
4. Piecz w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza 30-40 minut.
Najczęściej piekę w tortownicy 21cm bądź małej kwadratowej blaszce.
Podwój proporcje gdy chcesz piec w blaszce 33x22cm.
Smacznego!